نمای رومی ایرانی | طراحی نمای رومی | نمای نیمه رومی | سردر نما رومی | نمای رومی و لندنی | تاج نمای رومی | نمای رومی جدید | نمای رومی ساختمان دو طبقه
پیرامون مبحث بوجود آمدن نمای رومی در ساختمانهای آپارتمانی و ویلایی ( ساختمان یک طبقه ) امروزی در کشور عزیزمان ایران ابتدا می بایست در خصوص فرهنگ و گذشته روم باستان و اساطیر روم آگاهی ابتدایی داشت . تا بتوان بیشتر با بوجود آمدن فرهنگ روم و به طبع آن سلیقه و ساخت و ساز و معماری قدیمی رومی که اخیرا در نماهای مدرن سازه های ایرانی که تحت عنوان نمای رومی و یا نمای کلاسیک اطلاق میشود پی برد .
اساطیر رومی به مجموعه ای از روایات قدیمی و سنتی اطلاق می شود که در اصل به افسانه ها و داستانهای سرچشمه گرفته از رم باستان و مذهب رومی این سرزمین ارتباط دارند . اسطوره های رومی بخاطر تاثیر گذاری و نفوذ اولیه دین و مذهب یونانی و یا همان خدایان و اساطیر یونان بر تمدن ایتالیا در دوران ماقبل تاریخ رم تا حدود زیادی گنگ و پیچیده است .
نویسندگان رومی با تقلید آگاهانه از الگو و مدل ادبی یونانی از اساطیر یونان الگو گرفته و اسطوره ها و افسانه های رومی را با مذهب اتروسکی ها ارتباط داده و مقایسه نموده اند .
از حدود هزاروپانصد سال پیش از میلاد اقوام ایتالیایی کم کم در شبه جزیره ایتالیا ساکن شدند و البته اغلب آنها کشاورز بودند و همواره در حال جنگ با غارتگران شمالی بودند . این روم تازه تاسیس شده چهره آرمانی کشاورز و سرباز مصمم با نظم و وظیفه شناس ریشه در فرهنگ تاریخی ایتالیا دارد .
ساختمان های ابتدایی از همان پیدایش اولیه بر اساس اصول و نظم خاصی بنا شدند البته در آن زمان نمای کلاسیک رومی در دیگر کشورهای دنیا معنا و مفهومی نداشت . به مرور زمان و با گذشت زمان طولانی که ارتباطات با کشورها بین حکومتها ی مختلف بوجود آمد کم کم مناسباتی نیز در این کشورها برقرار شد .
وارثان تمدن چند هزار ساله که پیش از اسلام و پس از آن آثار بی همتایی برای آیندگان برجا گذاشتند و چون نگینی در گنجینه های معماری جهان می درخشند . حالا به سکون رسیده اند و دیگر مورد توجه قشر جدید و فعلی کشور نیستند .
نمای رومی و نمای کلاسیک یکی از این دلایل بوجود آمده در معماری امروزی اثبات کننده این موضوع است . بعد از جنگ جهانی دوم ساخت و ساز نیاز اصلی کشور و انقلاب صنعتی که دستاوردهای مهمی چون آهن و شیشه را داشت معماران جوان را به سمت سودای جهانی شدن کشاند . آنها به مبارزه با هر نوع نشانه ی بومی برآمدند و با افتخار بیان می کردند که ما در هر جای جهان که باشد خانه ای یکسان طراحی می کنیم . ما در ثبت آمار کوشیدیم و پیشینیان در ثبت آثار . در سرزمین پارس ها کسانی که تمدن شان درست در نقطه مقابل تمدن روم قرار داشت ،حالا پرچم نمای کلاسیک و رومی را بالا می برند .
نمای رومی و نمای کلاسیک امروزه در شهرها برای خود جای ویژه ای باز کرده اند . درمناطق خاصی از تهران بویژه مناطق 1 و 2 و 3 به وفور می توان نمای کلاسیک و رومی را مشاهده نمود .
به طور کل طراحی نمای ساختمان ها در این مناطق و مناطق لوکس نشین دیگر شهرها به سمت نمای رومی و نمای کلاسیک کشیده شده است .
البته در دنیا معماران شاخصی هستند که فقط با سبک کلاسیک طراحی میکنند و یا معمارانی که تنها با سبک رومی ساختمانها را طراحی می کنند .
موضوع نمای ساختمان ها در شهر تهران از جمله موارد چالش برانگیز طی سال های گذشته و محل انتقاد بوده که چرا به خوبی ساماندهی نشده است . مشکلات بصری ، همخوانی و یا ناهمخوانی با فرهنگ و معماری اصیل ایرانی و ایمنی ساختمان ها بویژه در مقابل زلزله از جمله حساسیت های این موضوع در کلان شهر تهران است .
درحال حاضر پیمانکاران با تجربه می دانند که استفاده از نمای رومی سنگی با توجه به زلزله های اخیر و به طبع آن سختگیری های مکرر سازمان های مربوطه و نوسانات بازار ارز دیگر مقرون به صرفه نیست . پیمانکاران با تجربه به استفاده از متریال های سبک مقرون به صرفه در عین حال زیبا روی آورده اند و نمای پیش ساخته رومی به انتخاب اول آن ها تبدیل شده است . مثلا نمای رومی پیش ساخته از فوم نسوز پلی استایرن انبساطی با یونولیت دانسیته 20 و روکش یکنواخت بتن پلیمری به ضخامت 4میلیمتر ساخته می شود که مناسب هر شرایط جوی می باشد و در مقابل گرما ، سرما و ترک خوردگی کاملا مقاوم بنظر می رسد .
نمای رومی هم از یک نوع خواست مردم ریشه می گیرد که باید بررسی شود که این خواست دقیقا چیست . مردم ایران و جهان برای چه به یزد و اصفهان سفر می کنند ؟ برای اینکه می دانند چیزی در این معماری هست که رابطه نزدیک با فرهنگ این کشور دارد . مردم کیفیت را تشخیص می دهند ولی به صورت لفظی شاید نتوانند بیان کنند .
ما معماران وظیفه داریم که این حس و خواست بیان شدن را با طراحی خود به واقعیت برسانیم . اگر معماران به مردم جواب مناسب بدهند آنها هم کیفیت را احساس خواهند کرد .
نمای رومی و نمای کلاسیک تولید شده در مجموعه فرسان کو از کیفیت بسیار بالا و طراحی زیبایی برخوردار است . مردم با نمای رومی و یونانی و نمای کلاسیک درگیر نبودند و معماران بدون اینکه فهمی از ریشه این نما در اروپا داشته باشند بعنوان نمای مدرن و نمای اروپایی استفاده میکنند .
بی شک ساختمان ها با سبک نمای رومی و نمای کلاسیک منحصر به فرد خواهند بود . نمای کلاسیک رومی یک نمای الهام گرفته از سبک کلاسیک روم و یونان است . سبک معماری کلاسیک با دقت به دوره های گوناگون دارای ستونهای مختلفی نیز بود .
نمای رومی دارای سه ویژگی بارز نسبت به سایر نماها می باشد که عبارتند از :
1) قوسی ها به شکل گرد و عریض اجرا می شوند .
2) ستونها ی بهره گیری شده به شیوه های دوریک ،یونیک و قرنتی اجرا می شود .
3)دیوار های نما بصورت ستونهای تزئینی عمل می کنند .
از ابزار پلی یورتان و جی آر سی در ساخت نمای رومی استفاده می شود .
در نمای رومی سنگی نیز می بایست فاکتورهای کیفیت ، قیمت ، مصالح بومی ، اقلیم منطقه و … را در نظر گرفت در بحث کیفیت قطعا نمای سنگی برنده این قیاس است ولی در بحث قیمت نمای رومی سیمانی برنده تقابل با نمای رومی سنگی است .
شاید بسیاری براین اصل پایبند باشند که طراحی نما می بایست با فرهنگ کشور متناسب باشد اما واقعیت این است که نمای کلاسیک و نمای رومی گستردگی جهانی دارد و کشور عزیزمان ایران را نیز شامل می شود . اگر نگاهی به تاریخ کوتاه ایران در روزگاران بسیار دور بیندازیم شاهد تخت جمشید خواهیم بود که متناسب با فرهنگ ایرانی ساخته شده بود . در واقع این روزها نمای رومی با سنگ تراورتن یا همان نمای رومی به دلایل متعدد از جمله وجود ذخایر سنگ تراورتن و … مورد دقت قرار گرفته است .
پس بهتر است این سبک از معماری را با معماری و فرهنگ اصیل ایرانی همگام و همسو نماییم طراحی نمای ساختمان یک امر کاملا تخصصی و حرفه ای می باشد . چرا که نمای یک ساختمان پوسته ای عینی و قابل لمس توسط عموم مردم است و بعضا تعداد کثیری از عموم مردم کیفیت یک ساختمان و بنا و یا سازه را از روی نمای ظاهری و بیرونی آن حدس می زنند . ضمن اینکه طراحی نما فقط رعایت اصول زیباشناسی در معماری نیست و دقت به اقلیم منطقه ، سطح بودجه ، مصالح بوم آور و … می بایست توسط مهندس معمار در نظر گرفته شود .
استفاده از این سبک در طراحی نمای بیرونی ساختمان در ایران آنقدر دقیق و مهندسی و زیبا بوده که حتی مهندسین اروپایی و شاید رومیان باستان نیز به این نوع طراحی نمره بالایی می دهند و آن را تحسین نمایند .