طراحی و نحوه ی اجرای نما بسیار امر مهمی است. چرا که اگر نما بصورت صحیح و اصولی اجرا نشود ، پس از مدتی بر اثر نشست زمین ، سرما ، گرما ، باد و یا حوادث طبیعی دیگر از بدنه ی اصلی جدا شده و باعث زیان های مالی و جانی شود . در این مقاله به روش های رایج نصب انواع نماهای ساختمان می پردازیم :
این روش برای اولین بار جهت نصب سنگ در برج های بلند آمریکا استفاده شد. در ایران نیز از دهه 70 این روش آغاز شد و به مرور زمان گسترش یافت. در این روش ابتدا سطح نما شاسی کشی شده و پس از آن با نصب گیره پین دار در پشت سنگ یا جی آر سی ، آنها بصورت کشویی وارد شاسی می شوند. شاسی کشی در واقع وظیفه ی تحمل وزن نما را بوسیله ی انتقال آن به ساختمان دارد.شاسی کشی به انعطاف پذیری بیشتر نمای ساختمان در زمان زلزله کمک میکند. در نصب نمای رومی شاسی کشی با استفاده از میلگرد ، نبشی و پیچ و مهره انجام می شود . سرعت اجرای کار در این روش بالا بوده اما انجام آن نیاز به تیم حرفه ای و متخصص دارد . از این روش جهت بازسازی نمای ساختمان های قدیمی نیز می توان استفاده نمود .
در این سبک از نصب نما نمی توان نماهای شکسته و کلاسیک را اجرا کرد. نصب نمای ساختمان هایی که در آن ها از متریال های نوین معماری نظیر ابزار پیش ساخته جی اف ار سی استفاده می شود همچنین اجرای نمای کامپوزیت نیز تنها به صورت خشک انجام می شود و امکان استفاده از روش تر و دوغابی برای آن وجود ندارد .
روش سنتی و پر طرفداری که در ایران بکار می رود روش دوغابی یا روش تر است. در این روش سنگ در سطح نما چیده شده و دوغاب پشت سنگ ریخته می شود. پس از خشک شدن ملات سنگ به نما می چسبد و چون پیوند بین نما و بدنه توسط سیمان انجام می شود نما از استحکام خوبی برخوردار خواهد بود . اما اجرای کار سرعت کمی داشته و نخاله های ساختمانی زیادی تولید می شود . نصب نما به روش تر نیاز به انجام بررسی های تخصصی نداشته و توسط استادکاران با تجربه انجام می شود . روش نصب نما به صورت تر برخلاف روش خشک ، چون از ملات و دوغاب در اجرای آن استفاده می شود باعث کثیفی نما می شود .
یکی از مصالح ساختمانی که در سال های اخیر با توجه به گرایش مردم به سبک های مدرن و مینیمال بسیار مورد توجه عموم قرار گرفته است ، بتن اکسپوز می باشد . که به دلیل سطح صاف و صیقلی و رنگ خاکستری خود نمایی خام و جذاب به نمای ساختمان می دهد . البته از این محصول در طراحی دکوراسیون داخلی نیز استفاده می شود . نصب این قطعات پیش ساخته بتنی نیز همانند نمای رومی هم به روش دوغابی و تر و هم به روش خشک انجام می گیرد . نمای سیمانی از جمله نماهایی است که اجرای آن تنها به صورت تر یا دوغابی و با ملات صورت می پذیرد .
در کنار این 2 روش ، روش دیگری نیز وجود دارد که به نوعی می تواند تکمیل کننده روش نصب تر باشد و استفاده از این 2 روش به صورت همزمان به ماندگاری نما بسیار کمک می کند. این روش اسکوپ یا شیار زنی نام دارد. این روش برای سنگ های کوچک و گران قیمت توصیه نمی شود چرا که ممکن است باعث ترک خوردن یا شکستن سنگ شود .
برخی از سنگ ها مانند تراورتن یا گرانیت فاقد خلل و فرج و سوراخ روی خود هستند بنابراین اگر اسکوپ نشوند پس از مدتی جدا می شوند. در این روش شیارهایی در پشت سنگ بوسیله ی فرز ایجاد می کنند و سپس با سیم آرماتوربندی این شیارها بسته می شوند. این کار به این دلیل انجام می شود که سطح تماس دوغاب با سنگ بیشتر شود و مانع از ریزش سنگ گردد.