رابیتس چیست ؟
رابیتس یک ورق فولادی مشبک است که ظاهری متفاوت با ورق ساده فلزی داشته و از ورقهای گالوانیزه گرم تشکیل شده است. به این صورت که ورقهای گالوانیزه را در دستگاههایی خاص برش و کش می دهند و شبکهای متشکل از رشتههایی از جنس گالوانیزه تولید میکنند . از آن جا که رابیتس در زیر و پایه کار قرار می گیرد و پس از پایان کار دسترسی به آن به منزله ی خراب شدن کل کار است لذا از ورق گالوانیزه به خاطر مقاومت بالای آن در برابر رطوبت در رابیتس استفاده می کنند.
رابیتس کاری با سیم رابیتس انجام می شود . که این سیم یک مفتول 1.2 میلیمتر است و در دو نوع نرم و سخت طبقهبندیشده و به دو روش گالوانیزاسیون گرم و گالوانیزاسیون سرد تولید می شود.
رابیتس که در گویش عامیانه به آن
راویز یا
راویس نیز می گویند از چشمه هایی در اندازه های مختلف تشکیل شده است که سایز و وزن این چشمه ها ، تعداد ستون های رابیتس در
قیمت رابیتس تعیین کننده است. در هنگام سفارش رابیتس باید به تناسب وزن و تعداد رابیتس با متراژ پروژه و مورد مصرف دقت شود تا از تحمیل هزینه های اضافی جلوگیری شود . هنگام خرید ، برای مطمئن شدن از کیفیت خوب رابیتز می توانید آن را چند بار به زمین بیاندازید چنانچه تکه های گالوانیزه از هم جدا شدند نشان دهنده ی کیفیت نامطلوب محصول است . در سقفهای کاذب که نیاز به انعطاف بیشتری از ورقها داریم، از ورقهای نازکتر استفاده می شود اما برای نمای ساختمان چون
راویز باید وزن سنگ نما را تحمل کند ، از
راویز 13 ستونی سنگینتر استفاده میکنند.
تقسیم بندی انواع رابیتس ها :
رابیتسها بر اساس تعداد ستون به رابیتس 9 ستون ، 11 ستون و 13 ستون تقسیم بندی می شوند .
بر اساس چشمه های آن به اشکال مختلف دایره ای ، مربعی و لوزی تولید و عرضه می شوند . در ایران اکثر چشمه های
راویس شبیه به متوازی الاضلاع با دو زاویه تند و دو زاویه باز تولید می شود.
بر اساس وزن نیز ، رابیتس 9 ستون به وزن 650 گرم، 780 گرم، 870 گرم و 900 گرم ، رابیتس 11 ستون به وزن 830 گرم و 860 گرم ، رابیتس 13 ستون به وزن 860 گرم، 930 گرم، 1000 گرم و 1080 در بازار رواج دارد .
کاربرد های رابیتس :
در صنعت ساختمان سازی ، عمدتا در فضاهای داخلی جهت ایجاد
سقف کاذب برای گچکاری و ایجاد آرک و نور مخفی ، در نماسازی برای ایجاد طرح های حجیم و زیبا ، در بتن ریزی فونداسیون و پوشاندن بتن سیمانی و تیر آهن و آرماتور ، ساخت دیوار کاذب و جلوگیری از ترک دیوارها ، سقف شیروانی ، ساخت آلاچیق ، در زیرسازی نمای ساختمان برای نصب نمای سنگی ، سیمانی ، چوبی ،
نمای رومی و کامپوزیت و … بیشترین استفاده از رابیتس می شود. استفاده از راویز در صنعت مجسمه سازی به خصوص پیکر تراشی و ساخت انواع تندیس و فرم دادن به سطوح سه بعدی پیچیده و منحنی های مرکب نیز رایج است .
مزایای و معایب رابیتس :
مزایا:
- به دلیل سطح مشبک آن بیشتر ملات های ساختمانی از جمله گچ و سیمان به آن می چسبد و ضمن ایجاد مانع فیزیکی وجود چشمه ها باعث عبور جریان هوا ، آب و نور می شود .
- این شبکه ی فلزی دارای مقاومت و دوام بالایی هستند و چون فشار در سراسر ورق پخش می شود ، بیشتر از یک ورق فلزی ساده فشار و وزن زیاد را تحمل می کند و برای گچ کاری مناسب می باشند .
- دسترسی به مصالح مورد استفاده در راویز کاری سهل و آسان است .
- قابلیت اجرا در طرح ها و سبک های دلخواه به سفارش مشتری
معایب :
- سرعت اجرای کار نسبتا کم است .
- عدم وجود خاصیت آکوستیک و ضد صدا
- مقدار گچ مورد استفاده در راویز کاری بسیار زیاد است .
- ایجاد ترکهای فراوان در پوشش نهایی به خصوص در گچ به دلیل اختلاف انبساط حرارتی این محصول فولادی و اندود یا نوسانات ناشی از لرزش ساختمان که حتی ممکن است باعث شود به مرور زمان اندود از این محصول کاملا جدا شود.
- این محصول در مقایسه با سایر روش های اجرای سقف کاذب وزن نسبتا بالایی دارد .
- عدم امکان ایجاد اشکال کوچک ، ظریف و مینیاتوری