نمای یک ساختمان تصویر است که از ظاهر یک ساختمان توسط شما دیده و در ذهن شما به تصویر کشیده می شود ، بنابراین به طور مستقیم تاثیر بسیار زیادی از دریافت مثبت و یا منفی شما نسبت به آن ساختمان می گذارد . چه بسا ساختمان هایی که اگر چه از لحاظ طراحی داخلی بسیار زیبا و دارای امکانات و تجهیزات عالی هستند اما چون از لحاظ بصری چهره ی خوشایندی را در ذهنتان به تصویر نمی کشند برای شما جذاب به نظر نمی آیند . پس پیکربندی نمای ساختمان یکی از مهمترین ارکان در طراحی ، اجرا و ساخت یک سازه به شمار می رود .
با پیشرفت علم و تکنولوژی و تولید متریال ها و مصالح مدرن در صنعت ساختمان سازی ، مصالح قدیمی کم کم از رده خارج شده و جای خود را به این متریال های نوین می دهند . یکی از این محصولات مدرن نمای کامپوزیت می باشد که همانند سایر مصالح مدرن که در سال های اخیر پا به عرصه وجود گذاشته اند ، همچون بتن اکسپوز نمای ساختمان با برتری ها و مزیت هایی که دارد توانسته در دنیای امروز جای خود را باز کند . نمای کامپوزیت از جنس ورق آلومینیومی مرغوب ساخته شده است . که به این ورق های آلومینیومی اصطلاحا پانل کامپوزیت گفته می شود . به طور کلی پانل های کامپوزیت از یک ماده هسته ای پایدار از جنس مواد معدنی و پلی اتیلن و دو لایه پوششی ورق آلومینیوم در سایز و فرمت بزرگ تشکیل شده اند .
ساختار تشکیل دهنده این نمای آلومینیومی به دلیل قابلیت انعطاف پذیری و الاستیک بودن آن به گونه ای است که دست معماران را جهت خلق طرح های خارق العاده و مدرن باز می گذارد . چسباندن این پنل ها را هم می توان به صورت دستی و قابل مشاهده و هم به شکل پنهان و نامرئی به عنوان مثال با استفاده از پیچ یا پرچ و یا بست های مخفی انجام داد .
پانل های کامپوزیت آلومینیومی را می توان در طرح ها، ابعاد و رنگ های مختلف اجرا نمود . این پانل های کامپوزیتی قابل طراحی به صورت های نامحدود و متنوع نظیر پس زمینه سوراخ دار نور گذر ، یا ادغام حروف و نشان ها و … می باشند . این پانل ها پس از طراحی و برش ، جهت اجرا به پوسته خارجی ساختمان متصل شده و نمای کلی ساختمان را می سازند . نمای کامپوزیت طرح آجر ، نمای کامپوزیت طرح چوب ، نمای آلومینیومی کامپوزیت آینه ای و نمای کامپوزیت طرح سنگ نمونه های رایج از این نما هستند که در نمای داخلی و خارجی سازه ها کاربرد دارند .
نمای کامپوزیت در کنار سایر نماهایی همچون بتن اکسپوز نمای ساختمان ، نمای کرتین وال ، نمای کنیتکس ، نمای آجری ، نمای اسکای لایت ، نمای جی اف ار سی ، نمای میکروسمنت برد ، نمای سیمانی ، نمای شیشه ای یا کرتین وال ، نمای سنگی ، نمای رومی و بسیاری دیگر که امروزه در ساختمان سازی متداول و رایج است ، در صنعت ساخت و ساز و در میان طراحان و معماران و سازندگان ساختمان طرفداران خاص خود را دشته و یکی از نماهای شیک و مدرن امروزی محسوب می شود .
سطح بسیار صاف و مسطح ، مقاومت و استحکام بالا ، قابلیت استفاده در تمامی شرایط آب و هوایی ، وزن سبک و کاهش بار روی ساختمان ، فرمت بزرگ ، ضد حریق و مقاوم در برابر آتش ، عایق صدا ، عایق رطوبت ، نصب سریع و آسان ، حمل و نقل راحت به دلیل وزن پایین ، نظافت و شستشوی آسان ، تنوع در طرح و رنگ ، مقرون به صرفه بودن و … را از جمله مزایای این نمای آلومینیومی می توان برشمرد .
یکی دیگر از برتری ها و قابلیت های متریال کامپوزیت آلومینیومی این است که همانند gfrc به دلیل انعطاف پذیری و شکل پذیری بالایی که دارند می توانند در ایجاد طرح های متنوع ، سه بعدی و دشوار همچنین ایجاد پیچ و شکن ها و قوس های خاص و مورد نیاز در نماهای کلاسیک و مدرن مورد استفاده قرار بگیرند و این نیاز طراحان را برطرف نمایند .
از آن جا که پانل های کامپوزیت به صورت قطعات جداگانه و مستقل هستند که بر روی نمای بیرونی ساختمان به یکدیگر متصل می شوند لذا در صورت خرابی امکان جایگزینی و تعویض تکی این پانل ها مقدور بوده و نیازی به خراب کردن و بازسازی کل نما نمی باشد در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری نمای کامپوزیت کاهش می یابد و صرفه اقتصادی دارد.
یکی از متداول ترین کاربردهای نمای آلومینیومی یا همان کامپوزیت اجرا و نصب به عنوان پوشش بیرونی نمای ساختمان های اداری ، مسکونی ( آپارتمانی یا ویلایی )، مراکز تجاری و تفریحی ، نمایشگاه ها ، اماکن عمومی همچون فرودگاه ها ، پایانه های مسافربری ، ترمینال ها ، ایستگاه های مترو می باشد .
همچنین از نمای کامپوزیت به عنوان سقف کاذب یا یک روکش نمای باکیفیت در کرتین وال های دارای تهویه در پشت ، جداکننده فضا و پارتیشن های داخلی و خارجی ، ساخت مخازن ، روکش های فلزی ، تابلوهای تبلیغاتی و بیلبوردها ، تابلو های راهنمایی ،سکوهای نمایشی و … مورد استفاده قرار می گیرد .